Wonen, leven en zorgen

Nog steeds worden de domeinen vastgoed en het sociale los van elkaar benaderd. Inmiddels weten we door meerdere succesvolle projecten, dat voor het creëren van een fijne woon-, leef- en zorg-omgeving juist die verbinding zo belangrijk is. Door voor het project Kavelaars ontwikkeling vanuit de samenwerking tussen deze domeinen op te zetten en stakeholders te betrekken ontstaat een woonomgeving die gebaseerd is op behoeftes van de toekomstige bewoners. Hierdoor ontstaat een thuis voor iedereen.
De historische waarde “verbinden” oftewel “samen”, staat al 700 jaar symbool voor buurtschap Eeneind. Het is ook de basis van het plan Kavelaars. De songtekst “We zijn op de wereld voor mekaar, om te helpen niet waar” zegt precies waar de kracht van Kavelaars ligt.
Door zorgaanbod en diversiteit aan woningaanbod samen te bundelen In de tuin van Kavelaars wordt laagdrempelig ontmoeten gefaciliteerd. Dit draagt bij aan levendigheid en gezelligheid in de buitenlucht.

Kavelaars: “men zorgt voor elkaar”

Wij willen voor Eeneind en regio Nuenen de zorghoeve Kavelaars realiseren. De kleinschalige zorglocatie biedt een fijne woonomgeving aan 20 bewoners met een intensieve zorgvraag. De laatste jaren blijkt dat er in de Zorg toch in toenemende mate meer behoefte is aan “kleinschaligheid”. Op locaties waar die kleinschaligheid het uitgangspunt vormt blijkt die “menselijke maat” ook beter tot zijn recht te komen. Deze locatie leent zich uitmuntend voor een dergelijk Zorginitiatief. Hiermee bieden we in het laag, midden en hoger segment een studio/ appartement, waardoor er voor iedereen plek is.

Daarnaast willen we achttien woningen in het Kavelaars-Hof realiseren waarin ouderen of mensen met een beperking samen in een hoeve zelfstandig kunnen wonen. In de gemeenschappelijke binnentuin zoals in een hofje is een praatje zo gemaakt. Wanneer er behoefte is aan privacy beschikt iedere woning over een eigen privé-terras. Zo is er aandacht voor samen, maar ook voor de behoefte aan privacy. Dit gaat goed samen door elkaar de ruimte te geven en ontmoetingen te faciliteren.

Door extra aandacht voor gemeenschapsbinding met omwonenden, aanbieden van dagbesteding voor de regio, en mee-eten voor omwonenden wordt bijgedragen aan het zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Indien het op een gegeven moment dan toch noodzakelijk wordt, dan is een doorstroom naar de zorghoeve een veel kleinere overgang. Het spreekt voor ons voor zich dat zelfstandig wonende ouderen uit Eeneind gebruik kunnen maken van dagbestedingsprogramma of mee-eten. We dragen hierdoor bij aan zelfredzaamheid van ouderen in Eeneind en levensgeluk van ouderen.
Eeneind is een buurtschap waar saamhorigheid centraal staat, ook Kavelaars wil als onderdeel van het buurtschap hieraan een bijdrage bieden. De tuin van Kavelaars is voor iedereen, een plek voor verbinding. Waar je aanwezigheid en open staan voor je mede mens van belang is.
Maar wil je meer doen dan wordt dit erg op prijs gesteld: vrijwilligerswerk in de zorghoeve, het dierenparkje, de moestuin, de boomgaard. Samen zorg je voor een fijne leefomgeving.

Procesgang

Veel te vaak worden plannen gemaakt en pas als alles bepaald is, wordt zo’n plan voor de formaliteit aan enkele stakeholders gepresenteerd.
Dan is er geen sprake van echte samenwerking.Wij willen juist de bewoners van Eeneind en andere stakeholders actief mee laten kleuren aan hun wijk. Zo ontstaat een plan voor en door bewoners. Alleen samen kunnen we gaan voor een plan met de in Brainport zo graag geziene “WAUW !! - factor”.

Planning

Verdere planning en afstemming met omwonenden en overige stakeholders zal in goed overleg met de gemeente nader bepaald worden. Wij zijn er klaar voor!

Impressie: de gemeenschappelijke tuin